Selectează o Pagină

Spuneti-ne cateva cuvinte despre crama voastra.

Crama Dagon si-a inceput activitatea in 2014, fiind un proiect initiat de Mihnea Vasilache (un om de afaceri stabilit in Londra si un pasionat de vinuri) si Mark Haisma, un vinificator de renume care vinifica in zona Bourgogne, Franta (un maestru al Pinot Noir, cum a fost descris de Jancis Robinson). Dupa prima vizita in Dealul Mare, a fost convins de potentialul zonei si a strugurilor nativi de a oferi vinuri unice si cu potential de a pune Romania pe harta podgoriilor de remune din lume. Proiectul a inceput cu 2 etape: prima a fost replantarea unui teren pe terase, cu potential intr-un sistem nou, respectand tendintele moderne si de a crea un ecosistem menit sa se sustina si sa fie mai aproape de tratamentele naturiste, decat o vie pe tratamente de chimicale si sa devina in timp via care va da vinurile de domeniu Dagon; a doua a fost descoperirea viilor vechi cu potential, scapate de colectivizarea comunistilor, revitalizarea lor si vinificarea strugurilor cat mai artizanal, fara drojdii selectionate si alte chimicale astfel incat sa obtinem vinuri diferite si naturale, menite sa schimbam imaginea vinului romanesc. De aceea, ne place sa ne numit o crama de exploratori in domeniul vinului.

De ce ati ales sa deschideti un business in acest domeniu?

Sunt un pasionat de vinuri si am simtit ca Romaniei, spre deosebire de alte tari, ii lipseste segmentul micilor producatori, al vinurilor artizanale pentru care calitatea conteaza mai mult decat cantitatea. L-am cunoscut pe Mark Haisma, un producator de succes si am reusit sa il atrag prin potentialul Romaniei in acest proiect. Asa am reusit sa transformam o zona viticola parasita din Urlati in Domeniul Dagon si sa lansam linia de vinuri Dagon Clan.

De unde a aparut pasiunea pentru vinuri?

Pasiunea pentru vinuri a existat din copilarie, cand imi ajutam bunicul in mica crama. Acum 10 ani am terminat cursul Wine &Spirit Eduation Trust si astfel am inceput sa descopar regiuni si vinuri noi din ce in mai interesante. Asa am ajuns ca orice concediu sa contina macar 2-3 vizite la vii si crame.

Ce e special la vinurile cramei voastre?

Vinurile Dagon sunt diferite de alte vinuri romanesti, nu sunt vinuri brand. Sunt vinurile de producator, care incearca sa gaseasca cele mai bune vii, sa le ingrijeasca cat mai natural si apoi vinurile sa le faca bio, fara drojdii selectionate si formule chimice. Sunt vinuri definite de eleganta, prospetime si fruct. Vinurile Dagon sint experiente, nu bauturi alcoolice.?

Unde ati baut cel mai bun vin?

Nu cred ca pot sa fac o alegere, dar cred ca intre primele alegeri este Bonnes Mares 2010, Mark Haisma baut la Vinoteca Farringdon la o cina de prezentare organizata excelent alaturi de primele vinuri ale cramei Dagon.

Ce conteaza cel mai mult la productia vinului?

La productia vinurilor Dagon conteaza cel mai mult strugurii. De aceea acordam o mare atentie ingrijirii viei si apoi momentului recoltarii, incat sa fie perfecta balanta dintre aciditatea mustului si gustul acestuia. Apoi se transmite prin grija pentru must care va deveni in final vin. Apoi desigur curatenia din crama, care este vitala pentru a obtine un vin de calitate.

Care este sortimentul de vin preferat?

Imi plac vinurile obtinute din strugurii locali: Feteasca Neagra, Feteasca Alba si Feteasca Regala. Mi se par diferite de alte vinuri si reprezinta cu adevarat imaginea Romaniei. Vinificate intr-un stil Dagon, aduc prospetimea si eleganta care ne ajuta sa ne promovam ca tara.

Cat credeti ca va mai dura pana cand oamenii vor alege vinurile de crama mici, in locul celor mari, industriale?

Prin promovare cramelor mici oamenii vor intelege ca in orice domeniu, ca producatorii mici acorda o mai mare atentie calitatii vinului, in detrimentul imaginii companiei. In ultimul timp, vad din ce in ce mai multi oameni dornici de a cunoaste povestile micilor producatori si de a alege micile crame in locul celor indrustriale.

In cateva cuvinte, de ce ar trebui sa aleaga vizitatorii vinurile voastre?

Sunt vinuri editie limitata, naturale si diferite de tendintele din Romania. Sunt vinuri de care te poti bucura in orice moment.

Dagon vine la Zaiafest 2017 cu:

Dagon Clan „Har” rose 2016
Dagon Clan „Clar” alb 2015
Dagon Clan „Clestar” alb 2015
Dagon Clan „Jar” rosu 2014