Selectează o Pagină

Spuneti-ne cateva cuvinte despre crama voastra.

Crama Histria a fost infiintata in anul 2015. In decembrie 2015 am lansat primele noastre vinuri – Sauvignon Blanc si Cabernet Sauvignon Rose, acestea fiind urmate, la inceputul anului 2016 de Merlot si Cabernet Sauvignon. Crama Histria este deservita de o plantatie de vie infiintata acum 40 de ani, langa malul Marii Negre, in apropierea zidurilor vechii Cetati Histria. Din plantatia veche am pastrat 10 ha de Merlot plantat in 1976, restul de 145 de hectare fiind replantate – o mica parte in 2006, restul de 120 in programe de reconversie incepute in anul 2013.

De ce ati ales sa deschideti un business in acest domeniu?

Este, practic, o afacere de familie. Preluata in 1998 de tatal meu, Neculai Fulea, pentru salvarea plantatiei de vita-de-vie, am inceput reconversia plantatiei si am infiintat crama pentru a ne dezvolta in continuare. Era un pas logic de facut, sa putem contribui la recunoasterea Dobrogei ca un puternic areal viti-vinicol.

De unde a aparut pasiunea pentru vinuri?

Se transmite din generatie in generatie. Bunicul avea vie pe malul Dunarii, langa Calarasi. Tatal meu a facut facultatea de horticultura la Iasi. A lucrat aproape 40 de ani in viticultura. Eu am preluat din 2013. Si sper sa transmit mai departe fiului meu pasiunea si placerea de a lucra in acest domeniu.

Ce e special la vinurile cramei voastre?

In primul rand, este vorba de terroir. Soluri nisipoase, cu strat de calcar in adancime. Apropierea de mare – practic o privim in fiecare zi din plantatie. Briza ei racoroasa ne ajuta vara, iar faptul ca este atat de aproape ne protejeaza de gerurile puternice de peste iarna. In al doilea rand, am incercat sa ne pozitionam cat mai bine prin raportul calitate/pret. Vrem sa oferim consumatorilor vinuri de calitate buna la preturi cat mai accesibile.

Unde ati baut cel mai bun vin?

In tara noastra. Sunt vinuri romanesti de o calitate extraordinara, calitate ce se imbunatateste de la an la an. Nu trebuie decat sa incerci si sigur gasesti vinuri care te vor incanta, vinuri produse cu pasiune.

Ce conteaza cel mai mult la productia vinului?

In primul si primul rand, calitatea strugurilor. In al doilea rand, terroir-ul – acel complex de elemente ce include solul, clima, conditiile atmosferice specifice fiecarui an, vinificatorul.

Care este sortimentul de vin preferat?

Feteasca Neagra. Un soi cu un potential urias, greu de intretinut in plantatie, dar care poate oferi experiente uimitoare daca este vinificat corect.

Cat credeti ca va mai dura pana cand oamenii vor alege vinurile de crama mici, in locul celor mari, industriale?

Iubitorul de vin este interest sa descopere cat mai multe stiluri de vinificatie, cat mai multe crame. Se simte acest lucru pe piata romaneasca, insa mai avem mult de invatat. Si….este clar, noi ca si producatorii, partenerii nostril din industria HoReCa trebuie sa facem mai multe eforturi pentru a trezi aceasta curiozitate.

In cateva cuvinte, de ce ar trebui sa aleaga vizitatorii vinurile voastre?

Vizitatorii vor descoperi vinuri in care se simte influenta marii, dar si stilul propriu de vinificatie. Mirachi Merlot este creat din struguri culesi din plantatia veche de 40 de ani. Vinificati fara produse oenologice. Mirachi Riesling este o reinterpretare a Riesling-ului german – mai aproape de consumator, floral, fructat. Mirachi Rose este vinificat in stil traditional pentru zona sudica a Balcanilor – mai extractiv, cu o puternica aroma de fructe rosii si o culoare intensa. Ca o concluzie, principalul motiv este sa ne descopere. Sa se bucure de frumusetea vinului romanesc.

Histria vine la Zaiafest 2017 cu:

Ammos Alb
Ammos Rose
Mirachi Sauvignon Blanc
Mirachi Riesling
Mirachi Feteasca Neagra Rose
Mirachi Merlot