Selectează o Pagină

Spuneti-ne cateva cuvinte despre crama voastra.

Liliac este o crama tanara, situata in inima Transilvaniei, in localitatea Batos, intr-o zona cu o bogata traditie viticola in care tehnica de ultima generatie vine in completarea artei oferite de oenologi recunoscuti. Podgoriile din Batos si Lechinta pot parea calatorului un petec de pamant uitat de timp, viticultorului in schimb, i se va dezvalui o regiune creata special pentru productia unor soiuri de vin exceptionale.

De ce ati ales sa deschideti un business in acest domeniu?

Alfred Michael Beck este de profesie architect si activeaza de cca 35 de ani in domeniul imobiliar. Companiile in care este implicat sunt active de mai bine de 25 de ani in Estul Europei si de aproape 15 ani in Romania. Fiind un mare iubitor de natura, a decis in urma cu 11 ani, sa investeasca si in agricultura. A infiintat in 2006 o mica ferma de cereale in Judetul Olt, apoi, iar in anul 2010, un partener cu puternice legaturi in Transilvania i-a propus d-lui Beck sa achizitioneze o vie abia infiintata de cca 14 Ha in comuna Batos, Jud. Mures. Pasionat de vin, a inceput imediat sa planuiasca extinderea si construirea cramei. Aici a inceput aventura Liliac.

De unde a aparut pasiunea pentru vinuri?

Dl. Beck este atasat de produse traditionale. In Austria produce deja bere artizanala si snaps. Vinul este o continure fireasca a acestei pasiuni.

Ce e special la vinurile cramei voastre?

Procesul de vinificație este pus în mâinile unei bine inchegate echipe de profesionişti locali şi internaţionali. Strugurii recoltaţi manual se prelucrează cu aceeaşi atenţie deosebită cu care au fost urmăriţi până la maturare. Procesele de producţie creează condiţiile optime pentru realizarea unor vinuri de cea mai bună calitate.â

Unde ati baut cel mai bun vin?

Restaurantul din cadrul hotelului Privo, din Targu Mures are o lista de vinuri impresioanta si am avut ocazia sa descoperim vinuri speciale. Este greu sa numesti un vin cel mai bune, este mai important vinul care iti place tie. Dar cel mai bun vin este cel baut cu prietenii intr-o seara de vara pe malul marii 🙂

Ce conteaza cel mai mult la productia vinului?

Calitatea vinului poate varia foarte mult datorita climei, solului, varstei viței de vie, genetica butasilor de vită de vie. Dar cel mai important aspect este abilitatea si talentul vinificatorului in a isi lasa amprenta asupra calitatii si stilului vinului.

De asemenea, calitatea echipamentelor folosite in vinificatie, liniile de imbuteliere, materiile prime folosite la imbuteliere, sticlele, dopurile, etichetele, toate aceste aspecte sunt elemente importante care fac diferenta intre un vin corect produs, dar ordinar si un vin de calitate, premium.

Care este sortimentul de vin preferat?

Daca ar fi sa alegi un vin de la Liliac ai putea incerca si Merlot Private Selection, un vin catifelat si elegant, cu un gustul unic pe piata romaneasca, si pentru ca ne plac vinurile seci, putin aromate sau cu arome deosebite, poti incerca de la producatorii internationali Riesling de Rin.

Cat credeti ca va mai dura pana cand oamenii vor alege vinurile de crama mici, in locul celor mari, industriale?

In ultimii ani, consumatorii au inceput sa vada ce inseamna un vin de calitate si sa isi educe consumul. Targurile de profil, din ce in ce mai numeroase, care se desfasoara in toata tara, au incercat sa aduca in fata consumatorilor crame si vinuri de calitate superioara tocmai pentru a arata consumatorului de rand si nu numai, progresele si eforturile pe care le fac anual cramele pentru a aduce pe rafturile magazinelor si in restaurante tot ce au reusit sa obtina mai bun in fiecare an de recolta.

Avantajul cramelor mici este ca acestea prin cantitatile relativ reduse de vinuri pe care le obtin anual, incearca sa aduca in atentia consumatorilor cele mai reprezentative soiuri si game, pentru a iesi in evidenta din multitudinea de vinuri pe care le gasim la raft, de cele mai multe ori acestea se regasesc numai in HORECA sau in magazinele de specialitate.

In cateva cuvinte, de ce ar trebui sa aleaga vizitatorii vinurile voastre?

Vinurile Liliac sunt vinuri premium si fac parte din gama HORECA. Terroir-ul transilvanean isi pune amprenta pe vinurile albe atat la soiurile autohtone, cum sunt Feteasca Alba, Feteasca Regala, dar si la soiurile internationale ca Sauvignon Blanc sau Pinot Gris. Astfel ne putem lauda cu vinuri proaspete, fructate, cu aciditate moderata, usor de baut. Insa pe langa soiurile albe, isi face loc timid, dar cu un mare potential, si vinurile rosii.

Vedeta noastra incontestabila ramane, insa, Nectar de Transylvania, un vin dulce, de desert, care a luat nastere dintr-o reteta introdusa in premiera pe piata romaneasca, schilfwein.

Liliac vine la Zaiafest 2017 cu:

La stand
Young Liliac Fresh (Sauvignon Blanc / Feteasca Alba)
Young Liliac Fruity (Sauvignon Blanc / Feteasca Regala)

La magazin
Young Liliac Fresh (Sauvignon Blanc / Feteasca Alba)
Young Liliac Fruity (Sauvignon Blanc / Feteasca Regala)
Liliac Feteasca Regala
Liliac Pinot Gris

Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra / Merlot).