Construita in 1881, distileria Bruichladdich se afla pe insula Islay. Rascolita de vanturi si scaldata de valurile oceanului Atlantic, Islay este una dintre cele mai fertile insule din arhipeleagul Hebridelor.

Pozitia geografica, “terroir”-ul specific, este considerat o parte esentiala ce caracterizeaza whisky-ul, oamenii si mostenirea Bruchladdich.

Obtinut printr-un procedeu de tripla distilare a orzului prevenit 100% din Scotia, Bruchladdich este un whisky cu arome complexe, florale si fara urma de aroma de turba. In procesul de obtinere se foloseste inca o parte dintr-o masinarie ce dateaza din epoca victoriana, iar de-a lungul timpului, metodele traditionale folosite de artizanii distileriei au ramas neschimbate.

Distilatele sunt maturate in Loch Indaal iar in procesul de obtinere se foloseste apa de izvor. Whiskyul este imbuteliat doar in Islay, locul de origine al distileriei.

Bruichladdich este dovada vie ca impartirea whiskyurilor dupa regiunile traditionale din Scotia nu este intotdeauna relevanta. Nu va ganditi ca numirea unui whisky “Islay” nu are legatura cu gustul pentru ca adevarul e mult mai complicat si mai interesant. Obtinut pentru prima data in 1881, cand cand carbunii erau disponibili ca si combustibil alternativ la turba locala, este probabil ca distileria Bruichladdich sa fi fost initial proiectata pentru a produce un whisky fara gust de turba.

The Classic Laddie Scottish Barley

The Classic Laddie poarta stilul caracteristic Bruichladdich. Are un gust floral, elegant, sec, cu note dulcegi si arome specifice de pere si citrice, fara urma de arome de turba. Maturarea in depozitele de pe malul lacului Loch Indaal a perfectionat un single malt elegant ce aduce mai degraba cu rezultatul unui artizanat modern. Este un whisky multi-vintage, stilul specific fiind rezultatul maiestriei artizanilor in alegerea butoaielor si maturarea distilatelor de diverse varste. Distilatele sunt obtinute din orz provenit 100% din Scotia.
Ambalajul turcoaz este inspirat din culoarea marii ce scalda insula.

Note de degustare

CULOARE: galben aurie
AROMA: arome dulcegi de orz, note de menta si flori salbatice proaspat taiate, margarete si flori de cires. Puritatea acestui whisky este remarcabila. Pe masura ce whiskyul “respira” in pahar, aromele saline se deconspira amintindu-va ca acest whisky se matureaza in apropierea marii. Dupa aproximativ patru sau cinci minute si dupa daugarea unei mici cantitati de apa, apar in scena aromele de fructe caramelizate, lamaie, miere si mandarine .
GUST: fin si revigorant cu note de stejar dulce si orz ce duc papilele gustative in extaz. Aromele fructate apar ca bulele unei sampanii. Note de mere verzi in parg, zahar brun si arome dulcegi de malt vin in incheiere.
FINAL: memorabil, fresh ca briza marii, cu note dulcegi de ierburi scotiene si citrice

BRU_TheClasssicLaddieSB_700ML_White_A3

Port Charlotte Scottish Barley

Port Charlote este obtinut din butoie alesa manual de master distillerul Jim McEwan. Un single malt elegant cu o eleganta imbinare a aromelor puternice de turba cu arome florale specifice Bruichladdich. Textura este extraordinar de bogata iar gustul are o profunzime a aromelor si un character distinct. Senzatia de caldura mocnita te trage intr-un vartej de arome specific whiskyurilor din Islay dar cu o finete care te face sa primesti cu placere “furtuna”.

Note de degustare

CULOARE: aurie
AROMA: pregnanta de fum de turba si miros specific, salin de furtuna din Atlantic; sistemul alfactiv e in stare de alerta in anticiparea unor experiente senzoriale majore. Un val de arome de briza sarata, lemn de stejar ars, piper negru, boia de ardei si frunze de tutun se remarca. Urmeaza un al doilea val ce aduce note de vanilie, smochine, pere si malt proaspat macinat, caramele dulci si nuci proaspat sparte. Aroma predominanta este de fum mognit. Inchide ochii si inhaleaza profund. Vei descoperi o minunatie aromantica.
GUST: valuri de arome ale celui mai dulce, fluid, cald si afumat whsiky pe care l-ai experimentat vreodata iti inunda palatinul precum tarmul valurile oceanului Atlantic. Gustul este pregnant, concentrat si dulceag cu arome puternice ce explodeaza pe cerul gurii. Plin de profunzime si complexitate. Dulceata aromei de orz afumat contrasteaza cu prospetimea marina si bogatia aromelor de caramel si vanilie. Note de citrice si stejar ars se alatura. Odata ce papilele gustative se adapteaza la experienta, te bucuri de placerea acestui whisky celtic.
FINALUL: prelung, puternic, memorabil

PCH_SB_700ML_White_A3

Octomore Edition 07.1 Scottish Barley

Fiecare noua editie Octomore genereaza anticipare si interes. Cunoscatorii din intreaga lume au dezvoltat un cult pentru seria de whiskyuri cu cel mai mare grad de aroma si gust de turba, Octomore.

Fiecare noua editie ilustreaza maiestria master distiller-ului. Fiecare whisky este produs in cantitate limitata si prezinta caracteristici unice in semn de celebrare a valentelor notelor aromatice. Este unic, nu poate fi reprodus.

Pentru Octomore 07.1, orzul obtinut in Scotia a fost afumat pana la un grad de 208ppm. Maturarea a avut loc pe o perioada de 5 ani si a fost imbuteliat la 59,5% acl. Vol.

Note de degustare

CULOARE: auriu, nisipiu
AROMA: la inceput se dezvaluie note saline de briza marina, lamaie si tutun de pipa. Treptat, aroma de fum de turba se ridica urmata de note de vanilie, menta, caramel si migdale. Urmeaza arome de piersici si dulceata de pere. O simfonie, o incantare ce merita experimentata.
GUST: finete, dulceata si fum, acestea sunt primele caracteristici evidentiate. O textura ca nici alta, ca de satin insa iute se anima. Notele de stejar american sunt in ton perfect cu aromele de fum si fructe, coapte cu dibacie in timpul distilarii lente. Aromele de vanilie, miere si citrice se remarca si sunt repede completate de note de briza marina, midii afumate, flori de toamna si creme brulee.
FINALUL: pe masura ce dulceata provenita din esenta lemului de stejar se diminueaza, gustul salin apare in prim plan pentru ultima data. Aroma de fum de turba creste si depaseste in final orice altceva.

OCT_07_1_SB_700ML_White_A3

Ai ceva de zis?

comments