Kavalan este distileria care a adaugat Taiwanul pe harta tarilor producatoare de whisky premium. Cunoscute pentru caracteristica aromatica inconfundabila de fructe tropicale, whisky-urile Kavalan au castigat numeroase premii si medalii prestigioase, intr-un timp foarte scurt.

  • 5 x Platinum Award si 1 x Gold Award la INTERNATIONAL REVIEW OF SPIRIT (IRS) 2017
  • Marele Trofeu si 4 x Gold Medals la INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION (IWSC) 2017
  • Marele Trofeu doi ani consecutiv la INTERNATIONAL SPIRITS CHALLENGE (ISC) 2016 si 2017

Infintata in 2005 de catre Tien-Tsai Lee, distileria poarta numele vechi al provinciei Yi-Lan in care este situata, in nord-estul Taiwanului. Sursa de apa pura si climatul cu aer curat al acestei insule subtropicale, este ideal pentru productia de whisky.

Echipa din spatele acestui proiect al King Car Group, are o experienta de peste 30 de ani in domeniu, este condusa de Chief Consultant Master Blender Ian Chang si a beneficiat de expertiza renumitului Whisky Expert de nivel mondial, Dr. Jim Swan. Unul din ingredientele de baza este sursa de apa curata, cremoasa si moale, din izvoarele din Muntii Snow si Muntii Centrali. Viteza de germinare a orzului controlata prin rotirea lui regulata, macinarea atenta a maltului pentru o expunere maxima a zaharurilor, crearea unui mash/terci de calitate exceptionala prin adausul de apa fierbinte, cat si dubla distilare secventiala in cazane perechi, sunt doar cateva din abordarile ce fac ca in final, whisky-urile Kavalan sa ajunga la calitatea premium cu care au cucerit piata internationala. Din cauza temperaturilor ridicate din Taiwan, aromele lemnoase obtinute prin maturarea in butoaie de lemn, se transfera intr-un ritm mult mai rapid; astfel, whisky-urile tinere produse de Kavalan sunt in genere mult mai complexe si mai “mature” decat cele de aceeasi varsta ce au fost pastrate in butoaie de lemn in climate reci.

JIM MURRAY (autorul cartii Whisky Bible)

A recunoscut in whisky-urile Kavalan un “profil” aromatic similar celor din Speyside din Scotia, obtinut doar dupa 2 ani de invechire. Timpul, si mai exact excelenta in abordarea metodelor de distilare, cat si continuitatea acesteia, au dovedit veridicitatea acestor afirmatii. Kavalan s-a impus pe plan mondial ca un producator de whisky-uri de mare finete, cu caracteristica clasica si unica de fructe mango.

INGVAR RHONDE (autor al Malt Whisky Yearbook)

“Este o rasa rara de whisky. Are un parfum de mango, care este o caracteritica exclusiva a Taiwanului. Whisky-ul este vivace si pasional, de un caracter distinct.”

BERNHARD SCHAFER (Spirit Educator & Consultant, Germany)

“Distileria Kavalan are conditii climatice foarte bune, dar cel mai important sunt standardele tehnologice si persistenta cu care le aplica incat sa obtina acest perfect master piece.

Kavalan Classic

PROVENIENTA: TAIWAN / REGIUNEA YI-LAN

CATEGORIE: TAIWAN SINGLE MALT WHISKY

VOL. ALC.: 40%

TIP / TIPURI BUTOAIE FOLOSITE LA MATURARE: Stejar american, butoaie folosite anterior la productia Bourbon-ului, la productia vinului fortifiat de Sherry Oloroso, si la productia de vin linistit in regiuni din S.U.A.(California), Portugalia, Spania si Australia.

Elegant si catifelat, acest whisky este produsul de referinta a Distileriei Kavalan, demonstrand nivelul ridicat de calitate pe care aceasta il poate produce. Este creat prin amestecul de single malt-uri maturate in 8 tipuri de butoaie diferite.

NOTE DE DEGUSTARE: De culoarea ambrei, are un miros curat, elegant si floral (parfum de orhidee future), delicat fructat, de un gust seducator de savoarea fructului de mango copt, condimentat, si de o senzatie finala placuta, uleioasa si citrica.

RECOMANDARE DE CONSUM: Producatorul il recomanda a fi consumat la masa in asociere cu fructe de mare. Este perfect langa un cigar de intensitate medie, sau cu deserturi pe baza de cafea (mousse, tiramisu).

TEMPERATURA DE SERVIRE RECOMANDATA: Producatorul recomanda si consumul de Kavalan Classic, cu cateva cuburi de gheata, usor diluat cu apa. Ideal, un single malt este cel mai bine savurat la “temperatura camerei” (circa 18-20º C) dintr-un pahar tip Glencairn, eventual adaugand cativa stropi de apla plata, tot la temperatura camerei.

Stiati ca?

Orasul Yi-Lan este cunoscut si ca “Water Town” adica orasul apei… Apa din Yi-Lan este cea mai pura care se poate gasi in Taiwan, ea fiind captata dintr-o sursa directa din Muntii Snow (Muntii Xueshan). Alimentarea Distileriei Kavalan se face direct de la aceasta sursa.

kavalan singlemalt-etui

Kavalan Concertmaster Port Cask Finish

PROVENIENTA: TAIWAN / REGIUNEA YI-LAN

CATEGORIE: TAIWAN SINGLE MALT WHISKY

VOL. ALC.: 40%

TIP / TIPURI BUTOAIE FOLOSITE LA MATURARE: Stejar american, barrique-uri folosite anterior la maturarea vinului fortifiat de Porto.

Un amestec de single malt-uri din ani diferiti, maturate initial in stejar american, inainte ca libatiunea sa fie finalizata prin pastrarea ei in barrique-uri (circa 225 L) de vin fortifiat de Porto, de Ruby, Tawny si chiar Vintage Port.

NOTE DE DEGUSTARE: De o culoare bruna cu reflexe rosiatice, cu un miros intens de miere, vanilie, cocos si vata pe bat, si un gust bogat, complex, usor dulceag. Persistenta gustului remanent pare… infinita; senzatia gustului final este bogata in arome de fructe confiate si tutun.

RECOMANDARE DE CONSUM: Perfect in asociere cu cigar-uri Maduro sau Oscuro, sau langa ciocolata artizanala cu un grad ridicat de cacao.

TEMPERATURA DE SERVIRE RECOMANDATA: Ideal, un single malt este cel mai bine savurat la “temperatura camerei” (circa 18-20º C) dintr-un pahar tip Glencairn, eventual adaugand cativa stropi de apla plata, tot la temperatura camerei.

Stiati ca?

Distileria Kavalan se va extinde in 2017 la o capacitate dubla, ajungand sa produca 9 milioane de litri de alcool pur. Un al doilea spatiu de depozitare este in constructie. El va avea capacitatea de a stoca 70.000 de butoaie, cu 10.000 de butoaie mai mult decat cele existente deja, unde whisky-urile Kavalan se matureaza in mediul climatic unic al Taiwanului.

kavalan-concert-master-port-finish-bouteille

Kavalan King Car Whisky

PROVENIENTA: TAIWAN / REGIUNEA YI-LAN

CATEGORIE: TAIWAN SINGLE MALT WHISKY

VOL. ALC.: 46%

TIP / TIPURI BUTOAIE FOLOSITE LA MATURARE: 6 tipuri de butoaie de provenienta diferita.

NOTE DE DEGUSTARE: De culoarea ambrei tinute in lumina, vie si stralucitoare, cu un miros bogat in nuante (fructat: papaya, banane, mere) si un gust complex, de o mare diversitate. Are o senzatie amaruie in final ce echilibreaza perfect caracteristica dulceaga bogata in accente fructate si florale. Una adevarat master piece ce reprezinta perfect compania King Car Group, cu forta si diversitatea acesteia.

RECOMANDARE DE CONSUM: De asociat cu preparate bogat si complex condimentate (dar nu iuti) din bucataria Thai si Taiwaneza.

TEMPERATURA DE SERVIRE RECOMANDATA: Ideal, un single malt este cel mai bine savurat la “temperatura camerei” (circa 18-20º C) dintr-un pahar tip Glencairn, eventual adaugand cativa stropi de apla plata, tot la temperatura camerei.

Stiati ca?

Taiwan este al cincilea mare consumator de single malt din lume.

kavalan kingcar-etui

Kavalan Ex-Bourbon Oak

PROVENIENTA: TAIWAN / REGIUNEA YI-LAN

CATEGORIE: TAIWAN SINGLE MALT WHISKY

VOL. ALC.: 46%

TIP / TIPURI BUTOAIE FOLOSITE LA MATURARE: Butoaie din stejar american, folosite anterior la productia Bourbon-ului.

NOTE DE DEGUSTARE: De o nuanta de galben pal, cu un miros proaspat si curat de fructe tropicale, completat de accente de vanilie, cocos si condimente. Gustul este echilibrat, dulceag de vanilie, bogat condimentat, matasos si usor cremos. Perceptia generala atat gustativa cat si aromatica, este similara Bourbonului, datorita influentei puternice a lemnului in care a fost maturat.

RECOMANDARE DE CONSUM: De servit in asociere cu fructe de mare si preparate usoare pe baza de peste. Placut langa cigar-uri de intensitate medie, torpedos, belicoso, pyramid. Se poate consuma si langa platouri de fructe confiate si nuci caju.

TEMPERATURA DE SERVIRE RECOMANDATA: Ideal un single malt este cel mai bine savurat la “temperatura camerei” (circa 18-20º C) dintr-un pahar tip Glencairn, eventual adaugand cativa stropi de apla plata, tot la temperatura camerei.

Stiati ca?

Dupa doar doi ani de maturare, whisky-urile produse de Kavalan au o expresie aromatica si un gust asemanator celor maturate 10 ani in Scotia. Din cauza pozitionarii intr-o regiune subtropicala a insulei Taiwan, gradul de evaporare (angel’s share) a lichidului din butoaie in timpul maturarii este de 13% pe an; in Scotia, pierderea prin evaporare este de doar 2% pentru aceeasi perioada.

kavalan bourbon oak-etui

Kavalan Ex-Sherry Oak

PROVENIENTA: TAIWAN / REGIUNEA YI-LAN

CATEGORIE: TAIWAN SINGLE MALT WHISKY

VOL. ALC.: 46%

TIP / TIPURI BUTOAIE FOLOSITE LA MATURARE: Butoaie din folosite anterior la maturarea vinului fortifiat de Sherry / Xerxes / Jerez, din Spania.

NOTE DE DEGUSTARE: De nuanta lemnului de mahon, cu un “nas” seducator de fructe confiate si nuca, este dulceag si prietenos, usor condimentat, elegant si corpolent. Senzatia remanenta este persistenta.

RECOMANDARE DE CONSUM: Un partener bun pentru steak-uri pregatite simplu, mediu, in sange sau blue. Este perfect in asociere cu ciocolata artizanala, cu diferite tipuri de nuca si /sau merisoare confiate.

TEMPERATURA DE SERVIRE RECOMANDATA: Ideal, un single malt este cel mai bine savurat la “temperatura camerei” (circa 18-20º C) dintr-un pahar tip Glencairn, eventual adaugand cativa stropi de apla plata, tot la temperatura camerei.

kavalan sherry oak-etui

Kavalan Podium

PROVENIENTA: TAIWAN / REGIUNEA YI-LAN

CATEGORIE: TAIWAN SINGLE MALT WHISKY

VOL. ALC.: 46%

TIP / TIPURI BUTOAIE FOLOSITE LA MATURARE: Butoaie noi din stejar American si butoaie la a doua trecere din stocurile distileriei.

NOTE DE DEGUSTARE: De o culoare inchisa aurie cu nuante de chihlimbar, are un miros puternic ce “solicita” simtul olfactiv in mod placut si seducator, de vanilie, cocos si lemn.

RECOMANDARE DE CONSUM: Se recomanda langa preparate noddles preparate cu nuca, soia si carne de vita, dar si cu branzeturi maturate in coaja de copac.

TEMPERATURA DE SERVIRE RECOMANDATA: Ideal, un single malt este cel mai bine savurat la “temperatura camerei” (circa 18-20º C) dintr-un pahar tip Glencairn, eventual adaugand cativa stropi de apla plata, tot la temperatura camerei.

kavalan podium-etui

Ai ceva de zis?

comments